Khamis, 5 Februari 2009

Perak:- Apa kata rakyat??


Berikut sedutan sidang media Pakatan Rakyat diKediaman Rasmi Menteri Besar Perak sebentar tadi.


DS Nizar:- Beliau diperintah mengadapSultan tengahari tadi dan dimaklumkan oleh Sultan untuk meletakjawatan. Nizar bagaimanapun meminta Sultan untuk memahami peruntukan perlembagaan supaya membubarkan dewan kerana kerusi Dewan undang negerisekarang ialah BN 28, PR 28 dan bebas 3. Tiada pihak yang mempunyai majoriti.


majoriti yang diperkatakan oleh Umno tidak tepat kerana 3ADUN yang terlibat sedang menghadapi proses mahkamah. Sekiranya mahkamah melucutkan jawatan mereka, maka DUN Perak akan 'tergantung'.Maka dengan itu, beliau memohon supaya DUN Perak dibubarkan.selepasmenimbangkan semua peruntukan perlembagaan, maka dS Nizar memaklumkanbahawa beliau tidak akan meletak jawatan, sehinggalah prosesperundangan diselesaaikan.- DS nizar juga memohon supaya hak rakyat dikembalikan.

DS Anwar Ibrahim:- Meminta supaya perlembagaan dipatuhi dan Satu delegasi Pakatan rakyat akan memohon untuk menemui Sultan.-cara najib merampas kuasa membahayakan amalan demokrasi dimana polis digunakan untuk mengepung SUK.- Meminta rakyat bertenang dan tidak melakukan perkara yang bertentangan dengan undang-undang.

Hj.Hadi.-Pas menyokong apa-apa tindakan Pakatan Rakyat untuk mengembalikan kuasakepada rakyat.- Pas berpendapat, Nizar masih lagi Menteri Besar sehinggalah segala proses undang-undang terlaksana.- Apa yang berlakuhari ini amat mengecewakan, terutamanya apabila pencabulan undang-undang telah dihalalkan. Sekiranya pencabulan ini dibenarkan, ia mencipta satu perkara yang boleh membahayakan negara.

YB. Lim kitSiang.- Apa yang berlaku hari ini menunjukkan sikap yang akan ditunjukkan oleh Najib apabila menjadi Perdana Menteri kelak.- Kecewa kerana polis telah digunakan dan MB dan EXCO dilarang memasuki SUK,walaupun beliau masih lagi belum menerima surat samada dipecat,disingkir ataupun sudah tidak diperlukan lagi.- Apa yang berlaku hari ini, dimana Setiausaha Kerajaan Negeri mengambil alih kuasa amat memalukan.- Najib perlu membuat satu pilihanraya Dewan undangan negeri,bagi memastikan hak rakyat dikembalikan.Anda bagaimana? setuju sekiranya diadakan Pilihanraya Tergempar Dun Perak?--

1 ulasan:

 1. Assalamualaikum,

  Aku setuju sangat pilihanraya diadakan semula...
  Mintak-mintaklah rakyat perak membuka matanya supaya bangkit menuntut hak mereka..
  Jangan jadi mangsa kerakusan Si Najib tu..

  A+A

  BalasPadam