Isnin, 3 Mei 2010

Sidang rakyat di gerai bawah pokok

Lama dah tak menaip diblog ni...rasanya nak rehat kejap tapi bila terjadi satu kes ni, aku berasa sukar menolak permintaan jari aku yang sekian lama gian untuk menari dipapan kekunci komputer ni.

Semalam seperti biasa aku memenuhi jadual lapang aku dengan melepak di gerai bawah pokok rimbun.Hmmm...macam tajuklah kalau dah berhimpun dengan wakil-wakil gerai ni.Persoalan mengapa tewas di Hulu Selangor menjadi topik perbahasan pertama.Topik ini dibahaskan oleh ahli dengan penuh semangat untuk kembali bangkit melawan cewaaahh...depa ni selalu terlupa yang depa semua orang bawah @ ranting sahaja...hahahaha...tang berangan perghh ngalah MB!

Kemudian menyusul topik "Kapal Selam", yang ini agak brutal sedikit keadaan persidangannya.Haaa...bukan brutal gaduh,tapi brutal dengan ketawa! Isu ini menjadi tersangat lucu bilamana aku memaklumkan kepada sidang gerai sekalian bahawa KAPAL SELAM kebanggaan 1MALAYSIA itu tersangatlah istimewanya. Keistimewaan KAPAL SELAM tersebut amat mengujakan para pengusaha bot nelayan.Ini kerana kelengkapan KAPAL itu cukup utuk memenuhi kriteria bot idaman mereka semua, KAPAL itu tidak punya "TORPEDO!" Senang cerita "Kapal Selam" itu hanya sesuai untuk wayang sahaja!hahaha.....apa nak buat, dah nasib rakyat....

Usul seterusnya cukup panass!! ianya lebih panas dari semangkuk sup ekor dihadapan aku waktu itu. Kisah adik Aminulrasyid yang ditembak polis. Ada pembahas baru hadir ke persidangan gerai bawah pokok lantas membawa isu ini untuk dibahaskan. Alangkah bahalolnya si Pembahas itu tadi tatkala dengan pantas menyalahkan si Allahyarham kerana memandu tanpa lesen serta bawah umur.Fuhhh....berdesing telinga aku, menyirap darah sampai kembang telinga dibuatnya pabila mendengar si bahalol ini bercakap. Nadanya saling tak tumpah seperti berita-berita suwey dari stesen-stesen mangkuk milik parti UMKO tu..huh...

Persoalan kesalahan trafik yang dilakukan oleh allahyarham tidak dinafikan, Tetapi dimana kewajaran polis untuk menembak budak tu??? Peluru yang digunakan dibeli dengan wang rakyat,so rakyat berhak tahu kemana peluru itu singgah dan mengapa ia melekat disitu? Itu persoalan yang perlu dijawab!

Jika berhujah kononnya penjenayah memang layak ditembak, ini bermakna Malaysia sudah menjadi negara koboi. Justeru apa gunanya Mahkamah lagi? kini khabarnya keluarga allahyarham tidak mahu "inkues" diwujudkan, yang ini aku tersangaaaattlah setuju! sedang kes yang ada bukti rakaman "correct,correct" pun boleh tutup macam tu je apatah lagi kes ini.

Pada aku,amat wajar dituntut sidang tergempar parlimen menuntut keadilan buat keluarga allahyarham. suruhanjaya penambahbaikan pasukan PDRM harus diteliti semula kertasnya dan dilaksanakan. Aku yakin cara ini mampu menyelamatkan imej pasukan PDRM sekaligus menaikan martabatnya.

Dan akhir kalam, adalah tersangat baiknya "KPN" dan KP Selangor meletakkan jawatan demi memikul tanggungjawab insiden ini.Cara ini lebih jantan beb...jangan asyik anggota bawah je yang jadi kambing warna hitam!

1 ulasan:

  1. SAUDARA EDDIE PUTRA,

    MENGAPA LAMA SUDAH TIDAK MENULIS?

    BalasPadam